HypnoBirthing

HypnoBirthing ®

De geboorte van je kind is iets wat je maar een of een paar keer meemaakt. Een hele belangrijke gebeurtenis die zo fijn, natuurlijk en mooi mogelijk zou moeten verlopen. Extreme pijn en andere ellende hoeven hier geen onderdeel van te zijn, mits er geen angst is, de moeder goed is voorbereid, vol vertrouwen is en diep kan ontspannen. HypnoBirthing is een zwangerschapscurus waarin jij en (als je dat wil) je partner leren hoe je dit kunt bereiken. Zodat je kindje op een zachte en veilige manier ter wereld komt.

Gevoel en lijf volgen

Als vader of moeder is het zo belangrijk dat je je gevoel volgt. Jouw gevoel weet wat goed is voor je kindje. En dit begint al bij de geboorte. Door de HypnoBirthing cursus ga je leren op jullie gevoel te vertrouwen tijdens de geboorte. Samen met het leren diep te ontspannen, de uitgebreide informatie en oefeningen die je krijgt, zorgt dit bijna altijd voor ouders die met vertrouwen naar de bevalling toeleven en achteraf met een goed gevoel er op terugkijken.

“Een ‘perfecte’ bevalling kan ik je niet garanderen, maar ik kan je wel beloven dat de kans op een fijne, ontspannen bevalling met HypnoBirthing heel groot wordt.”

Werkt het echt?

Ja, het werkt echt. De originele HypnoBirthing cursus wordt al zo’n 30 jaar gegeven en heeft zichzelf al ruim bewezen. Er zijn verschillende statistieken die dit aantonen. HypnoBirthing moeders bevallen gemakkelijker, meer ontspannen, hebben minder (tot geen) pijn en er zijn minder medische interventies nodig. Voordat ik de opleiding tot HypnoBirthing Practitioner ging volgen, heb ik de cursus samen met mijn man gevolgd voor de geboorte van onze tweede dochter. Ik heb aan den lijve mogen ondervinden hoe mooi een geboorte met HypnoBirthing kan zijn. Dit was voor ons het geld dubbel en dwars waard.

De cursus is erg goed doordacht en je leert hierin ontzettend veel wat je allemaal direct kunt toepassen. Het boek van Marie Mongon is hierbij ondersteunend, maar tijdens de cursus leer je pas echt hoe je dit toe kunt passen en krijg je veel extra informatie die dit mogelijk maakt.

Hypnobirthing® The Mongan Method

NB: Let bij het kiezen van een HypnoBirthing® cursus op dat je een gecertificeerd cursusleidster vanuit het HypnoBirthing® Instituut krijgt. Een gecertificeerd cursusleidster is opgeleid door het HypnoBirthing® Instituut en moet zich elk jaar hercertificeren dmv bijscholing. Je krijgt zo gegarandeerd les volgens de bewezen, originele methode inclusief de nieuwste ontwikkelingen. Let hiervoor op dit zegel:

HypnoBirthing®

Geboorteverslagen

Lees hier geboorteverslagen van ouders die bij mij de HypnoBirthing cursus hebben gevolgd. Wil je graag je eigen geboorteverslag aan mij en anderen delen? Dat is mogelijk en eventueel anoniem. Zie onderaan op de pagina geboorteverslagen.

Hypnose

Uh…Hypnose, enzo?

Heb je weleens een film gezien of boek gelezen waarbij je zo in het verhaal verdiept was dat je niet in de gaten had wat er om je heen gebeurd? Dan was je toen in hypnose. Het gebruik van zelfhypnose is een van de manieren die je leert om ontspannen te bevallen. Hypnose is niets meer of minder dan een vorm van diepe ontspanning waarbij de buitenwereld je niet afleidt. Bij HypnoBirthing leer je hoe je bewust naar die diepe staat van ontspanning gaat. Je doet dat zelf en je houdt ook zelf de regie over je gedachten en je lichaam. Wanneer je dit bij je bevalling gebruikt, leer je zodanig te ontspannen dat je lichaam haar werk soepel en makkelijk kan doen. En doordat je dit gaat oefenen, zul je ook tijdens je zwangerschap heerlijk kunnen onspannen. Fijn voor jou en fijn voor je kindje.

Wat je nog meer leert

Maar HypnoBirthing® is nog veel meer dan alleen het gebruik van zelfhypnose. Je leert ook gebruik te maken van technieken om de natuurlijke pijnstillers en gelukshormonen in je lichaam zo optimaal mogelijk te gebruiken. Ook leer je hoe het geboorteproces in zijn werk gaat, hoe je geboortespieren werken en hoe je zelf kan zorgen dat deze spieren hun werk optimaal kunnen doen. Je krijgt vertrouwen in je eigen lichaam en mochten er nog  angsten, overtuigingen of gedachten in de weg zittten, dan leer je die loslaten.

De voordelen van HypnoBirthing®

 • Het doorbreekt het Angst-Spanning-Pijn Syndroom (Dit houdt in het kort in dat angst en spanning ervoor zorgen dat je lichaam het stresshormoon aanmaakt, wat ervoor zorgt dat je baarmoederspieren elkaar gaan tegenwerken. Dit zorgt voor pijn en resulteert ook vaak in medisch ingrijpen).
 • Het verkleint, en elimineert in veel gevallen de noodzaak van chemische verdoving, inknippen en andere ingrepen. De kans op een natuurlijk geboorte is met HypnoBirthing vele malen groter dan met welke andere voorbereiding dan ook.
 • Vermindert de kans op uitputting tijdens het geboorteproces. De moeder blijft fris en energiek terwijl ze haar kind ter wereld brengt.
 • Het verkort de de bevalling met enige uren. Het stelt de moeder in staat om de natuurlijke impulsen van haar lichaam te volgen en haar baby naar beneden te ademen tot het hoofdje zichtbaar is. Dit ten opzichte van langduring en uitputtend te moeten persen. Dit verminderd ook de kans op beschadiging van de bekkenbodem.
 • Het zorgt voor binding tussen moeder, baby en partner voor, tijdens en na de geboorte.
 • HypnoBirthing doe je samen met je partner of iemand anders die jou helpt bij de bevalling. Hierdoor leef je samen vol vertrouwen naar de geboorte toe en zal de geboorte ook echt iets van jullie samen zijn. (dit is overigens niet verplicht)
 • De speciale ademhalingen die je leert elimineren vrijwel volledig ongemakken na de geboorte en ‘baby blues’. Moeder herstelt zich vele malen sneller dan zonder HypnoBirthing.
 • De baby komt veel meer onspannen ter wereld en zal zich meer geborgen en welkom voelen. Hierdoor passen baby’s zich makkelijker aan en zijn gelukkiger, wat weer resulteert in beter eten en slapen en minder huilen.
 • De geboorte wordt een velige, mooie en vredige ervaring. Zoals de natuur bedoeld heeft.

Cursus data

De cursus bestaat uit vijf lessen van 3 uur die ik meestal op de zondagen (en soms zaterdagen) geef. Ik geef voorlopig geen groepscursussen. Individuele lessen zijn wel mogelijk.

De cursus van maart/april gaat niet door ivm persoonlijke omstandigheden en focus op de Fertiliteitsboost cursus
De cursus van juni/juli gaat niet door ivm persoonlijke omstandigheden en focus op de Fertiliteitsboost cursus
De cursus in het najaar gaat niet door ivm persoonlijke omstandigheden en focus op de Fertiliteitsboost cursus

Waar

De cursussen worden gegeven bij Sarvata in Nijmegen, Gelderland (hiervoor was het in het Thermion in Lent). Dit is aan de Schependomlaan 17e. Een prachtig centrum, goed bereikbaar vanuit Nijmegen en plaatsen zoals Arnhem, Wijchen, Elst, Bemmel, Malden, Grave en Cuijck. Parkeren kan gratis in de straat. Indien je kiest voor een privé cursus, dan kan dit in mijn praktijk in Oosterhout/Nijmegen.

Met wie

Je volgt de cursus samen met een persoon die bij de geboorte aanwezig zal zijn. Voor de meeste mensen is dit hun partner, maar het kan bv ook je zus, moeder, vriendin of doula zijn. Je kunt de cursus natuurlijk ook alleen volgen. De groepscursus volg je samen met andere zwangere vrouwen en (meestal) hun geboortepartners. Je kunt ook een privé cursus volgen, dan volg je de cursus alleen of met je geboortepartner, waarbij we de data van de lessen samen plannen.

Kosten

De prijs van een HypnoBirthing cursus is € 295 per aanmelding (alleen of met zijn twee-en). De kosten voor een privé cursus zijn € 595,-. De kosten zijn inclusief btw, het cursusmateriaal, MP-3’s en het boek HypnoBirthing® the Mongan Method. De eerste les van een groepscursus mag je gratis en vrijblijvend mee doen. Je schrijft je in, maar hoeft nog niet te betalen. Dit doe je na de eerste les, maar alleen als je besloten hebt om door te gaan.

Vergoeding ziektekostenverzekering

Er komen steeds meer verzekeraars die via de aanvullende verzekering een gedeelte of alle kosten van de cursus vergoeden. Dit valt vaak onder (zwangerschaps)cursussen of onder preventie.

Bij de cursus zijn inbegrepen

• Vijf lessen van 3 uur, gegeven door Chantal Bruijsten, gecertificeerd HypnoBirthing® cursusleidster vanaf 2013
• Support per e-mail of telefoon voor- tijdens en na de cursus
• Het originele HypnoBirthing® boek van Marie F. Mongan
• Originele HypnoBirthing® mp-3’s
• Al het lesmateriaal

HypnoBirthing cursus
295,-incl. BTW
Hypnobirthing® The Mongan Method
 • 5 lessen van 3 uur
 • De eerste les is gratis en vrijblijvend
 • Incl. boek, lesmateriaal en mp-3's

Inschrijven / Vraag Stellen

  * Verplicht veld